Хората, които се разболяват тежко или умират преждевременно от  високо

...
Хората, които се разболяват тежко или умират преждевременно от  високо
Коментари Харесай

Хората, които умират преждевременно от заболявания, са се увеличили с 50% от 2000 г. насам

Хората, които се разболяват тежко или умират прибързано от  високо кръвно и затлъстяване, са се увеличили с 50% от 2000 година насам.

Болестите, свързани със застаряването и метода на живот, съставляват голямо предизвикателство за претрупаните здравни системи.

Установените обстоятелства сочат огромна смяна от епохата, в която инфекциозните заболявания и неприятното майчинско и детско здраве са били измежду най-големите закани, към епохата, в която здравните системи би трябвало да се оправят с „ рисковите фактори, свързани с метаболизма “, в това число високите равнища на кръвната захар и мазнините, които са довели до внезапно повишаване на „ незаразните “ заболявания като сърдечни болести, диабет и рак.

Ново изследване, оповестено от Института за здравни индикатори и оценка (IHME) към Вашингтонския университет, откри също по този начин, че предстоящата дълготрайност на живота евентуално ще се усили с съвсем пет години сред 2022 и 2050 година, достигайки малко над 78 години. Очакваното нарастване с 9,2 години в Африка на юг от Сахара спомага за доближаването на продължителността на живота сред по-богатите и по-бедните райони в света.

Очакваното световно нарастване ще бъде доста по-бавно, в сравнение с през десетилетията преди пандемията от ковид. Според данните от изследването сред 1990 година и 2019 година междинната дълготрайност на живота в международен мащаб се е нараснала със 7,8 години, а сред 1960 година и 1990 година - с 19,5 години. Броят на годините, прекарани в положително здраве, също се чака да нарасне, само че с по-бавни темпове, като до 2050 година се чака нарастване с 2,6 години.

Според изследването сред 2000 година и 2021 година се следи 49,4% нарастване на броя на изгубените години живот в положително здраве заради влошено здраве и преждевременна гибел вследствие на фактори, свързани с неприятния метаболизъм. Лошото здраве при хората на възраст сред 15 и 49 години от ден на ден се дължи на тези фактори, означават откривателите.

В публикация в The Lancet, оповестена дружно с констатациите, шефът на IHME професор Кристофър Мъри съобщи, че „ бъдещите трендове могат да бъдат много разнообразни “, защото фактори като увеличеното затлъстяване, растежът на болесттите, свързани с използването на опиати, и увеличеното замърсяване и предаване на инфекциозни заболявания, породени от изменението на климата, се отразяват на публичното здраве.

Мъри допусна, че с цел да се резервира напредъкът, ще са нужни „ съответни здравни фрагменти, политици, които се приспособяват към новите обстановки, и самодейни тактики за справяне с новите закани, когато те се появят “.

Обръщането на трендовете в продължителността на живота поради пандемията от Ковид-19, когато забавянето на незабавната помощ или лекуването на хронични болести бяха постоянно срещани, беше „ удивително поради съвсем непрекъснатия ритъм на прогрес в международен мащаб, който другояче се наблюдаваше в продължение на съвсем седем десетилетия “, означи той.

Въпреки че цялостното влияние на пандемията евентуално няма да бъде известно в продължение на няколко години, тя е „ блестящо увещание, че здравните изгоди са несигурни “, добави той.

Проучването откри, че най-големият спад в заболеваемостта е обвързван със здравето на майките и децата, както и с рисковата вода, канализацията и миенето на ръцете. Тези числа подсказват, че ограниченията в региона на публичното здраве, както и филантропичните стратегии в по-бедните страни, са били сполучливи през последните три десетилетия, обявиха откривателите.

Мъри съобщи пред „ Файненшъл таймс “, че „ като се изключи Ковид, сме очевидци на прогрес “, частично с помощта на вложенията в превантивни ограничения. Това важи с особена мощ за най-бедните страни посредством интернационалните начинания, като да вземем за пример алианса за ваксини „ Гави “ и стратегиите за битка с маларията.

Този предпазен метод обаче е по-слабо изразен в „ света на междинните и високите приходи. Напредъкът е налице, само че не се планува толкоз добре накъде отиваме и не се опитваме да изпреварим измененията в тези страни “, сподели той, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР